QUÈ ÉS UNA INFILTRACIÓ?

infiltracions

Infiltrar és introduir una substància mitjançant una xeringa a qualsevol zona del cos. És a dir, qualsevol cosa que es punxi, és una infiltració. Generalment tothom pensa en “corticoides” quan li parlen de infiltracions però actualment hi ha un gran ventall de produces beneficiosos que s’apliquen a través de infiltracions. De fet l’administració de medicació corticoidea ha quedat força reduïda a casos molt concrets. L’objetiu del tractaments amb infiltracions localitzades en comptes del tractament amb pastilles orals és disminuir el dolor i accelerar el procés de curació. El fet que la infiltració sigui tan local permet que el medicament vagi directe al teixit que volem tractar i tinguem un resultat més ràpid i durador. A més evitem els efectes secundaris sistèmics dels medicaments que s’administren per via oral o intramuscular.

Són molt doloroses les infiltracions?

Aquesta és una creença molt habitual, deguda a la mala experiència que han pogut tenir algunes persones. Sovint es barreja una part d’anestèsic amb el medicament que s’ha d’infiltrar per disminuir la molèstia del procediment. Tot i així una infiltració aplicada en el punt correcte i aplicada amb cura no hauria de ser gaire dolorosa. Els teixits amb sensibilitat dolorosa que generalment hem d’abordar són la pell i la càpsula articular. Per això un cop realitzada la punció, si ens trobem en el punt anatòmic correcte no ha de fer mal; el que es pot notar és certa incomoditat per l’entrada de la substància. Això s’alleugereix molt si l’aplicació la fem lentament i suaument. És un tècnica senzilla i amb poques complicacions. El que sí que ens podem trobar és un efecte rebot en algun cas, agreujant-se una mica el dolor les 24-48h següents a la infiltració que tractarem amb els analgèsics habituals.

En quines patologies s’utilitzen les infiltracions?

Les aplicarem per resoldre problemes inflamatoris (ja siguin aguts o crònics) i també per ajudar processos cicatricials i de reparació de teixits. Existeixen molts tipus de infiltacions i decidirem quina és la més indicada per cada cas segons la història clínica i evolució de cada pacient. Es poden tractar amb infiltracions les bursitis, tendinitis d’espatlla i colze, fascitis, trocanteritis, artritis i artosi, esguinços, epicondilitis, ruptures fibril·lars, condropaties lleus…

Tenen algun perill?

El principal i més important és el risc de infecció. Per això les infiltracions s’han de realitzar sempre per professionals formats i en estrictes mesures d’assèpsia. Un altre risc és el síncope vasovagal: els pacients molt nerviosos poden marejar-se i fins i tot desmaiar-se en el moment de la punció. No és una situació greu, però impressiona molt al pacient. Per això és important tranquilitzar-lo i resoldre tots els dubtes abans del procediment.

Related Projects