Infiltracions àcid hialurònic

acido_hiauronico

Què és l’àcid hialurònic

L’àcid hialurònic (AH) o hialuronat sòdic és un polisacàrid d’alt pes molecular que està àmpliament distribuït per tots els teixits del cos i està present a altes concentracions en determinats teixits com el líquid sinovial i la pell. Actua com a lubricant tissular i es creu que juga un paper important en la modulació de la interacció entre els teixits adjacents. A més, actua de suport viscoelàstic entre teixits.

Polisac… què?

Un polisacàrid és una mol·lècula formada per la unió de molts monosacàrids que són els glúcids (sucres) més senzills. Així forma una cadena molt llarga i pesada i amb molta capacitat per retenir aigua enganxada en ella i per tant mantenir una hidratació sana de l’estructura on es troba.

Per a què o qui està indicat?

L’àcid hialurònic (AH) per injecció intra-articular es porta utilitzant en el tractament del dolor en artrosi del genoll des de fa més de dues dècades.

Les diferents preparacions de hialuronat sòdic estan indicades com a suplement viscoelàstic o substitutiu del líquid sinovial en les articulacions del cos humà, i per tant sempre que necessitem tractar els símptomes de les disfuncions articulars com l’artrosi, osteoartritis poc avançades, lesions esportives agudes, sobrecàrrega articular… Les accions de l’àcid hialurònic dins l’articulació són de lubricació i suport mecànic.

També existeixen preparats específics d’àcid hialurònic per algunes lesions tendinoses. En aquests cas l’aplicació és extraarticular, és a dir, fora de l’articulació.

En què consisteix el tractament?

L’àcid hialurònic ha estat formulat per ser administrat en sessions de 1 a 3 injeccions (segons la patologia a tractar). La viscosuplementació proporciona alleugeriment del dolor de forma segura per al pacient i actua localment en l’articulació sense efectes secundaris sistèmics i sense interferir en els processos normals de cicatrització de les ferides.

Si bé es desconeix el mecanisme precís pel qual AH redueix el dolor associat a l’artrosi, es sap que produeix els efectes següents: millora les propietats viscoelàstiques del líquid sinovial, protegeix la superfície del cartílag articular, inhibeix la inflamació, indueix la seva pròpia biosíntesi endògena, redueix la percepció del dolor i pot alentir la degeneració del cartílag.

Related Projects